FRA KRONINGER AF PRINSER TIL FAMILIENS FREDAGSHYGGES!

Følg med, når Sveriges førende måltidsforsker, Richard Tellström, kendt fra blandt andet ”Historieätarna” (Historien gennem mad), fortæller om, hvordan kebabben kom til Norden.

Kebabbens historie og oprindelse er skjult i mystik. De kilder, der findes, peger på 1300-tallet i nuværende Tyrkiet. Ordet betyder grillet kød. Et rimelig gæt er, at kebabben oprindeligt var festmad!

At skifte mellem meget marineret og frisk kød på et spyd, grille det og skære det i strimler til portioner vidner om mange gæster ved bordet og overdådighed – kød var en sjælden festlighed.

Måske var måltidsgæsterne en del af et bryllup, en kroning eller et andet stort arrangement. Ris blev serveret til. Pitabrødet kom først i midten af 1900-tallet, og pomfritterne først i 1980'erne. Omstændighederne omkring retten tyder på, at kebabben fra starten var et udtryk for kulinarisk professionalisme og en fagpersons arbejde.

I Norden, i dag, er hjemmekebabben både hverdags- og fredagsmad eller endda natmad til bryllupper og højdepunktet på børnefødselsdage.

I DAG SPISES DER MERE KEBAB END NOGENSINDE FØR. DEN STORE REVOLUTION ER, AT KEBAB NU LAVES HJEMME.

DÖNER, DONAIR, SHISH KEBAB, AL PASTOR, GYROS, QABABI, SHAWARMA, ĆEVAPI, BURRAH, SHASHLIK ELLER KAPSALON?

Kært barn har mange navne. Og at grille kød på spyd har eksisteret i mange kulturer siden urtiden. Döner kebab kaldes den, der laves på stående spyd, som vi kender fra restauranter, mens Shish kebab er de mindre spyd, der lægges på grillen.

WHAT THE KEBAB?
HER ER EN LILLE KEBABORDLISTE!

KebabSPYD

Et kebabspyd er en cylinder af pressede skiver kød (traditionelt lammekød i Tyrkiet), som bruges til tilberedning af kebab. Det monteres på et lodret roterende spyd i en grillanordning, som kaldes en kebabgrill. Når det yderste lag på kebabspyddet er færdiggrillet, skærer man det af i tynde strimler med en kebabskærer.

Kebabgrill

En kebabgrill er en type grill, som man bruger til at grille et kebabspyd. Den har elektriskeller gasdrevet lodrette elementer og et roterende spyd, som kødet sættes på. Kødet roterer langsomt, og man skærer tynde skiver med en kebabskærer, mens spyddet roterer. Grillen kan også bruges til tilberedning af gyros eller tyrkisk dönerkebab, men her bruges tynde kødskiver, som er stablet oven på hinanden i stedet for det traditionelle kebabspyd af presset kød.

Kebabskærer/Kebabkniv

En kebabskærer eller en kebabkniv er et værktøj, der bruges til at skære kødet fra et langsomt roterende kebabspyd i strimler. Der findes elektriske og manuelle varianter.

KebabkryddERI

Kebabkrydderi er en krydderiblanding tilpasset kebabkød. Kebabkrydderiet minder om det, der kaldes grillkrydderi, men indeholder ikke salt. Typiske krydderier i kebabkrydderi er peber, paprika, chili, spidskommen, oregano, koriander og løgpulver.

KebabDRESSING

Kebabdressing kan bruges på diverse fastfoodretter som pizza og kebab. Traditionelt består kebabdressingen af en tomatbaseret sauce. I lande som Tyrkiet er den stærk, mens den er mildere, når den serveres i Danmark. I særligt Københavnsområdet serveres kebabretter med to dressinger: En rød som er tomatbaseret og en hvid hvidløgsdressing.